Nieuws

Fluorvrije schuimblussers worden verplicht na Europees PFAS verbod

woensdag 26 april 2023Fluorvrije schuimblussers worden verplicht na Europees PFAS verbod

PFAS (polyfluoralkylstoffen) worden gebruikt in tienduizenden producten, waaronder mobiele telefoons, windturbines, cosmetica, zonnepanelen, medische hulpmiddelen, regenjassen maar ook in het schuim van schuimblussers.

PFAS kan in hoge concentratie schadelijk zijn voor milieu en gezondheid. Er is inmiddels sinds 1 juli 2022 een verbod op PFAS in verpakkingen voor de voedingsindustrie. Vele branches zullen moeten volgen, waaronder ook de brandbeveiliging branche. Nieuwe wetgeving wordt voorbereid in de Europese Unie, zie hiervoor ook de documenten van ECHA (European Chemical Agency, https://echa.europa.eu/nl)

De verwachting is dat binnen 5 jaar na de invoering van de Europese wetgeving PFAS houdende schuimblussers worden beschouwd als chemisch afval en vervangen moeten zijn voor een PFAS vrije variant die wel aan de Fluorvrije-eisen voldoen.

Het is momenteel nog niet verplicht om een schuimblusser te vervangen door de PFAS vrije variant, maar als de brandblusser in uw bedrijf vervangen dient te worden is dit echter wel verstandig om nu al de overstap te maken, zodat u in de toekomst kunt besparen op dubbele kosten.  

De schuimblusser GREEN 2.0 is een 100% fluor- PFAS- en oplosmiddelvrije brandblusser met Milieukeur. "Gemaakt in Duitsland". Deze 6 en 9 liter variant is inmiddels ruim voldoende op voorraad en geschikt voor brandklassen A, B en veilig voor gebruik bij onder spanning staande elektrische systemen tot 1.000 volt.
Door deze nu al aan te schaffen bent u milieuvriendelijk, voorbereid op de toekomst en voorkomt u ook de kosten van afvoer chemisch afval.  

Onze monteur geeft u graag een vrijblijvend advies tijdens de aankomende jaarcontrole.   

Als u nog vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen per mail via verkoop@klingbrandbeveilging.nl of bel tijdens kantooruren 0412-612830
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn