Nieuws

Brandveiligheid op school: 5 tips

maandag 13 maart 2017
De brandveiligheid op school moeten we uiterst serieus nemen. Jaarlijks breken er in Nederland een kleine 300 branden uit in scholen. De meeste daarvan ontstaan na schooltijd door vandalisme. 5 tips om de brandveiligheid van scholen te verhogen.

Brandveiligheid op school: 5 tips

1. Check alle elektrische apparaten
Elektrische arbeidsmiddelen zijn een ondergeschoven kindje in de controle van brandveiligheid op school. Grofweg zijn dit alle apparaten in een gebouw waar een stekker aan zit. Daar vallen ook apparaten onder die de docent van thuis heeft meegenomen. Denk aan het verlengsnoer, het tosti-ijzer of de kerstverlichting met een stekker die niet meer helemaal goed werkt. Hoewel scholen verplicht zijn ook dit soort middelen periodiek te controleren, schiet deze controle er op veel scholen bij in.

2. Loop brandveiligheidsmiddelen regelmatig na
Natuurlijk laten scholen hun brandveiligheidsmiddelen jaarlijks keurig onderhouden. In nieuwere gebouwen zijn de haspels meestal netjes weggewerkt in een kast, maar die wordt nog wel eens als prullenbak voor blikjes en boterhammen gebruikt. Op basisscholen zijn ze soms vermomd als plakplaats voor tekeningen. Niet handig als elke seconde telt.

3. Maak het schoolplein brandveilig
Vanaf 2020 zijn alle schoolpleinen in Nederland verplicht rookvrij. Hoewel de Tweede Kamer dit besluit met het oog op de volksgezondheid heeft genomen, juich ik dit ook vanuit het perspectief van brandveiligheid toe. Een verdwaalde brandende peuk kan immers grote gevolgen hebben. Zeker als iemand deze weggooit in een afvalcontainer die ook nog eens tegen de gevel van het schoolgebouw is geplaatst.

4. Let op vluchtveiligheid
De vluchtveiligheid van scholen is absoluut een aandachtspunt. Ik kom regelmatig tegen dat niet alle noodverlichting werkt, omdat de accu’s leeg zijn. Scholen met meerdere verdiepingen hebben daarnaast goede vluchtmiddelen nodig. Want als de stroom uitvalt, kunnen minder valide leerlingen niet meer met de lift vluchten. Een evacuatiematras, ook wel ‘S-CAPEPLUS’ genoemd, is dan een geschikt vluchtmiddel.

5. Ga verstandig om met brandveilige compartimenten
In veel nieuwbouwscholen zijn brandveilige compartimenten gebouwd. Dit zijn ruimten waarin mensen, zolang je de deuren dichthoudt, veilig zijn tot de brandweer is gearriveerd. Bij controle blijkt soms dat er leidingen zijn doorgetrokken naar deze ruimten, zonder dat de uitsparingen daaromheen goed zijn afgedicht. Een brand kan dan via deze uitsparing in het naastgelegen compartiment komen. Mijn tip aan scholen: laat dit uitvoeren door gespecialiseerde installateurs. Zij zijn beducht op dit soort risico’s.

Bron: SK FireSafety Group
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn